fredag 31 januari 2014

Snön som föll igår

Så var det fredag igen. Jag blickar tillbaks på veckan som har varit, med en förlorad förhandling där arbetsgivaren har för avsikt att tvinga personalen ändra sina anställningsavtal. Helt förlorad är den inte än, men vi misslyckades med att ändra arbetsgivarens intention. Så nu kommer arbetsrätten att ta vid, där man tittar på individens valmöjlighet, vad som händer om man inte självmant ändrar sina avtal, och hur lång uppsägningstid man i så fall har.

Jag tittar tillbaka på en heldag i en idyllisk skånsk kommun där jag i rasande vinterstorm träffade en ny förtroendevald och diskuterade dennes nya roll som facklig företrädare för sina kollegor. Därefter hade jag medlemsmöte på en annan enhet i kommunen, där personalen möts av svåra arbetsmiljöproblem. Vi planerade strategierna och tillvägagångssätt för att driva ärendet gentemot arbetsgivaren för att våra medlemmar ska få så bra och hälsosamma förutsättningar som möjligt för att kunna utföra sitt arbete. Långt ifrån alla på det här mötet var de facto medlemmar i Vårdförbundet, men jag hyser gott hopp om att de efter det här mötet faktiskt inser hur viktigt medlemskapet är. När vi driver ett ärende mot arbetsgivaren är vi alltid mer lyckosamma när vi kan tala för hela personalen. Men är halva styrkan oorganiserad, så inser arbetsgivaren att jag bara företräder halva delen, och min tunga blir tunnare och tänderna lite trubbigare. Dagen avslutades med en löneförhandling på kommunkontoret. Sen gav jag mig hem i fygande snöflingor och fylliga snödrivor.

Idag är sista officiella dagen i Vårdförbundet Avdelning Skånes nuvarande organisation. Från och med februari drar vi igång den teambaserade varianten och lämnar den geografiska. Nu ska våra förtroendevalda med utökat uppdrag arbeta över hela Skåne. De som specialiserar sig inom utbildningar för förtroendevalda ska hålla utbildning i Kristianstad, Lund, ja överallt vid de större sjukhusen i Skåne. De som arbetar gentemot medlemmarnas behov av råd, stöd och intervention ska göra detta i såväl Landskrona som Hässleholm. Så det blir intressant att så hur det slår ut.

Tills nästa gång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar